Norsupallosta vauhtia keskiviikkoihin

16062016

norsupallonettiin

Neljä vuotta sitten Caritaksen asukkaita oli seuraamassa kavereidensa jalkapallotreenejä, kun he yhdessä tuumasivat, että haluaisivat itsekin pelata. Tavallinen jalkapallo on kuitenkin liian haasteellista pyörätuolilla liikkuville, joten jotain muuta oli keksittävä. Niin syntyi idea norsupallosta, jota voi pelata myös sähköpyörätuolilla tai manuaaliversiolla avustajan kanssa.

Caritas haluaa tarjota monipuolisia liikuntavaihtoehtoja myös liikuntarajoitteisille asiakkailleen. Norsupallo on sähköpyörätuolilla liikkuville sopiva joukkuelaji, jossa tavallinen jalkapallo on korvattu suuremmalla pallolla. Suuren pallon ansiosta pelaajien tasoerot eivät ole niin suuria, joten laji sopii kaikille. Palloa kuljetetaan pyörätuolin ja mahdollisesti jalkojen avulla.

Joukko Caritaksen asukkaita on kokoontunut muutaman kerran tänä kesänä pelaamaan norsupalloa Oulun Heinäpäähän. ”Tarkoitus on pelata joka keskiviikko. Ulkona mennään syksyyn asti ja sen jälkeen olisi tarkoitus jatkaa treenejä Ouluhallissa.”, kertoo ryhmän vetäjä Jaakko Määttä. Norsupallon peluulle kaukalo on ollut oivallinen pelipaikka, sillä pallo ei suljetusta alueesta voi karata liian kauas.

Moni Caritaksen norsupallon pelaajista on mukana myös sählyjoukkueessa, joka Jaakon mukaan on auttanut monia myös norsupallon pelaamisessa. ”Monilla on sellaista koordinaatiokykyä, josta on apua ja pallon perässä uskalletaan mennä tilanteisiin”, Jaakko sanoo.

Haave omasta joukkueesta

Etelä-Suomessa pelataan jo liigaa pyörätuolijalkapallossa ja norsupallostakin järjestetään jopa mm-kisat. Caritaksen pelaajilla siintää haave oman joukkueen perustamisesta Ouluun. Ryhmä yrittää saada norsupalloa muidenkin oululaisten tietoisuuteen, jotta ensimmäinen ottelu voitaisiin pelata jo syksyllä.

Pelaajien mukaan parasta norsupallon pelaamisessa on mukava yhteinen tekeminen hyvässä porukassa. ”Norsupallossa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, lisää yksi pelaajista.

Pelaajat toivovatkin lisää huomiota vammaisjalkapallolle. Kesällä norsupallon pelaaminen on mukavaa ajanviettoa ulkona – jos sää sallii. ”Nyt on pari viikkoa jäänyt väliin sateiden takia”. Pelaajat haluavat tehdä norsupallon pelaamisesta perinteen, joka jatkuu vielä viidenkin vuoden päästä.

Caritaksen asukkaat haluavat toivottaa uudet pelaajat tervetulleiksi kokeilemaan lajia. Ryhmä käy pelaamassa sään salliessa keskiviikkoisin klo 10.30 Heinäpäässä sijaitsevan Arina Areenan viereisessä kaukalossa.

Norsupallosta ja sen säännöistä voi lukea lisää esimerkiksi Savonlinnan seudun liikunnan nettisivuilta.