Kynttilät luovat tunnelmaa – Muista turvallisuus

08122016

joulu_tuikkukynttilat

Joulukoristeluiden keskellä on hyvä uhrata ajatus jos toinenkin kodin paloturvallisuuden miettimiselle. Kynttilät ovat tunnelmallisia ja perinteisiä somisteita pimeinä talvikuukausina, mutta niiden oikeanlainen sijoittelu on tärkeää. Kynttilän liekki on kuitenkin avotuli ja siksi arvaamaton.

Kynttilänjalan on hyvä olla tukeva ja kestävä, jotta se ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja. Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.

Jätä myös kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan.

Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.

Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3–10 metriä. Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin.

Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi. Steariini voi pahimmillaan olla jopa 250-asteista. Jos siihen roiskahtaa tai heitetään vettä, käy kuin palavan rasvakattilan kanssa: siitä pamahtaa iso liekkipatsas ylöspäin.

Jos kotonasi ei vielä ole sammutuspeitettä, joulupukille kannattaa laittaa toivomus. Sammutuspeite kuuluu nykyaikana joka talouteen, eikä se vaadi huoltoa ja tarkastuksia. Tietysti sen käyttöä on hyvä opetella etukäteen. Säilytä sammutuspeitettä näkyvällä paikalla, josta se on nopea ottaa käyttöön hätätilanteessa.

Vinkit kokosi yhteen Caritas-yhteisön turvallisuuspäällikkö Anna-Maija Siikaluoma