Hyvää arkea muistisairaiden palvelukodissa

20042017

willalupiini_kukkalaatikko_nettisivuilleKuvassa: Pelargonia on monen vanhuksen lempikukka ja se tuo paljon muistoja mieleen. Willa Lupiinissa valitaan ja istutetaan kesäkukat yhdessä asukkaiden kanssa.

Mitä hyvä arki palvelukodissa oikein on? Yksi merkittävä tekijä on asukkaiden kannustaminen osallistumaan arjen askareisiin jäljellä olevia voimavaroja hyödyntäen.

Palvelukodissa asuvien muistisairaiden asukkaiden arkeen voidaan luoda merkitystä ja osallisuutta hyvin monella tapaa. Hoitajat voivat ohjata ja kannustaa muistisairairasta osallistumaan aktiivisesti arjen askareisiin. Kun asukas saa osallistua vaikkapa pöydän kattamiseen, pyykin viikkaamiseen tai kesäkukkien istuttamiseen, syntyy aitoa vuorovaikutusta ja merkittäviä kohtaamisia asukkaan ja hoitajan välillä. Arjen askareiden lomassa syntyy luontevasti keskustelua vaikka siitä, kuinka arkareita ennen hoidettiin tai mitä kukkien nimiä muistuu vielä mieleen. Yhdessä arjen touhuja puuhailemalla syntyy samalla yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Jokainen asukas on yksilö

Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Joku kaipaa käsillä tekemistä ja toinen taas kaipaa enemmänkin juttuseuraa. Yksilöllisyys takaa hyvän hoidon, joka pitää myös asukkaat tyytyväisenä ja onnellisina. Tärkeintä on se, että kuunnellaan ihmistä. Asukkaiden osallistuminen on aina vapaaehtoista ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaa. Uuden asukkaan kohdalla aina ensin kokeillaan ja tunnustellaan, kunnes löydetään asukkaalle mieleinen askare. Jos ensimmäinen kerta ei ole mieluisa, niin mahdollisuuksia tarjotaan myöhemmin. Yhteinen tekeminen voi olla myös laulua, musiikin kuuntelua tai maalaamista. Eri vuodenajat huomioidaan teemoissa.

Hyvän arjen luominen palvelukotiin lähtee aina kodin arvoista. Hoitajalla on mahdollisuus kokea työ uudella tavalla, kun heidän roolinsa nähdään enemmän ohjaavana kuin hoitavana. Palvelukoti on asukkaiden koti, ei sairaalaosasto. Hoitajat elävät asukkaiden kanssa yhdessä rauhallista ja hyvää arkea, jossa asukkailla on mahdollisuus aktiivisuuteen ja osallistumiseen niin halutessaan. Näin asuminen on aidosti kodinomaista, ei vain sanahelinää.

Caritaksella on neljä ikäihmisten palvelukotia.
Lue lisää ja kysy vapautuvia paikkoja.