Caritaksella kieltä ja kulttuuria oppimassa

30082016

abdeljamari2

Marokosta kahdeksan kuukautta sitten Suomeen saapunut Abdelmalek Denmati osallistuu PSK-Aikuisopiston kautta maahanmuuttajille suunnattuun luku- ja kirjoitustaidon koulutukseen. Koulutukseen kuuluu myös työssäoppimisjakso, jota Abdelmalek suorittaa parhaillaan Caritas Celestassa, joka on moni- ja liikuntavammaisten tehostetun asumispalvelun yksikkö.

”Huomenta!” kuuluu iloinen tervehdys käytävän toisesta päästä, kun Abdelmalek saapuu työpaikalle. Suomeen maahanmuuttajana saapunut Abdelmalek haluaa oppia suomalaisesta kulttuurista ja suomen kielestä kaiken.

Kahdeksan viikon mittaisen työharjoittelujakson tavoitteena on kehittää suomen kielen taitoja, tutustua suomalaiseen työelämään sekä perehtyä työpaikan työtehtäviin. Päällimmäisenä tavoitteena on kuitenkin vahvistaa suomen kielen suullisia taitoja.

Ohjaajan opastamana kieli ja työpaikka tutuiksi

Celestassa laitoshuoltajana ja avustajana työskentelevä Mari valittiin Abdelmalekin ohjaajaksi. ”Otin mielelläni tehtävän vastaan, vaikka se tuntuikin aluksi haasteelliselta. Tämä on ollut minullekin täysin uusi kokemus.”

Abdelmalekin työtehtäviin Celestassa kuuluu Marin työtehtävissä avustamista kuten tilojen siistimistä, asukkaiden kanssa ulkoilemista sekä ruokailussa ja keittiössä avustamista.

”Olen oppinut ymmärtämään suomen kieltä paremmin täällä ollessani, mutta puhun sitä edelleen vain vähän. Celestassa puhun eniten Marin kanssa ja myös joidenkin asukkaiden kanssa, jotka ovat puheliaita”, Abdelmalek sanoo osittain englanniksi, osittain suomeksi Marin täydentäessä.

”On hienoa, että olemme saaneet tällaisen mahdollisuuden tutustua ihmiseen, joka tulee erilaisesta kulttuurista ja puhuu eri kieltä. Abdelmalek on rikastuttanut asukkaiden arkea”, Mari sanoo. Celestan asukkaat ovat ottaneet Abdelmalekin avoimesti vastaan. ”Asukkaat ovat mukavia ja tämä on ollut hyvä kokemus”, sanoo Abdelmalek itsekin.

”Olen huomannut Abdelmalekin sanavaraston kehittyneen näiden viikkojen aikana huomattavasti. Aluksi täytyi näyttää konkreettisesti mitä esimerkiksi ”pyyhkiä pöytä” tarkoittaa. Nyt kun pyydän Abdelmalekia pyyhkimään pöydän, hän tietää mitä tarkoitan.”, Mari lisää.

”Abdelmalek on todella kohtelias. Hän tervehtii aina töihin tullessa ja täältä lähtiessään myös hyvästelee kaikki”, Mari sanoo.